Kimyasal Silahların Babası: Fritz Haber
Fritz Haber, klor gazını savaş alanında bizzat test edebilmek için cephe komutanlarından birini ikna etmiş, ve Almanlar Ypres’te bu silahı kullanmıştı. Bazı tarihçiler, Haber’in kimyasal gaz kullanarak savaşı hızlıca bitireceğine inandığını belirtiyor. Bu açıdan, çok çok az da olsa hak verilebilir bir durum gibi gözükse de, savaşın 3 sene daha sürmesi, bu düşünceyi önemsiz kılıyor. Üstelik kimyasal silah kullanımındaki rahatlık, kullanımının daha da yaygınlaşmasını sağlıyor. Kimi kaynaklar, Haber’in eşinin bu yüzden intihar ettiğini ve Haber’in daha sonra, tıpkı Alfred Nobel gibi, kimyasal silah kullanımına karşı çıktığını belirtse de, anektotlar ve aktarımlar bilimin ve dolayısıyla bizim işimiz değildir. Ancak, bir Musevi olan Haber’in akrabalarının toplama kamplarında kimyasal gazlarla öldürülmesi, Haber’i daha da ilgi çekici bir kişilik haline getiriyor.
Yazımızın başında bahsettiÄŸimiz gibi, Haber’i daha da ilgi çekici yapan bir konu daha var. Haber, kimyasal silahların babası olarak anıldığı gibi suni gübrelerin babası olarak da adlandırılmalı. 1910’larda dünya nüfusu 1,8 milyar iken 2016 itibariyle 7,5 milyara çıktı. Bu dört kat artışı beslemek, neredeyse tek başına Haber-Bosch prosesi sayesinde olmuÅŸtur diyebiliriz. Carl Bosch ve Fritz Haber’in 1909’da bulduÄŸu Haber-Bosch prosesi, atmosferde bolca bulunan azottan amonyak üretmeye yarayan bir iÅŸlemdir. Bu iÅŸlem, suni gübre üretiminin ilk aÅŸamasıdır. Amonyak üretmenin bir yolunu arayan Haber ve Bosch ikilisi, atmosferdeki azotu direkt olarak bitkilerin yiyeceÄŸi haline getirmeyi baÅŸararak dünyanın bu sorununa kökten bir çözüm getirmiÅŸ ve 1918’de Kimya dalında Nobel Ödülü’ne layık görülmüşlerdir. Fritz Haber, bilim insanları tarafından nüfus patlamasının bir nedeni olarak gösterilir. Ancak ÅŸunu da belirtmekte fayda var: SavaÅŸ baÅŸlamadan önce, 1913’te, Ä°ngilizlerin Almanya’ya uyguladığı sodyum nitrat ambargosu Almanya’yı iki ÅŸekilde etkilemiÅŸti: Birincisi, sodyum nitrat doÄŸal bir gübreydi. Almanya’nın tarım verimi azalacaktı. Ä°kincisi, belki de en sinsi olanı, bu suni gübrenin aynı zamanda iÅŸlenerek patlayıcıya dönüştürülmesi konusundaki sıkıntıydı. Almanya mühimmatsız kalacaktı. Nitekim 1913’teki ambargo üzerine Almanya, Haber’in prosesiyle amonyak üretmeye baÅŸladı. Artık, patlayıcıları amonyaktan üreteceklerdi. Dünyanın seyri bu nedenle (Haber’in prosesi nedeniyle) bir kez daha deÄŸiÅŸmiÅŸti.Â
Berlin’de bulunan Yahudi Müzesindeki (Jüdisches Museum Berlin) tek bilimsel gösterim parçası, Fritz Haber’in amonyak üretim prosesi düzeneğidir. Düzinelerce Yahudi bilim insanı arasından sadece onun düzeneğine yer verilmesi, amonyak üretiminin tarihi ve toplumsal değerini göstermektedir.
Daha önce de amonyak üretiliyordu. Ancak, Haber’in amonyak üretim prosesi, önceki yöntemlere göre ucuzdu ve hızlıydı. Tepkime kısaca şöyledir:
N2+3H2→NH3N_2+3H_2\to{NH_3}N2​+3H2​→NH3​
3 mol hidrojen gazı, 1 mol azot gazı ile tepkimeye girer ve 2 mol amonyak oluÅŸur. Ancak bu kağıtta gösterildiÄŸi kadar kolay deÄŸildir. Bu iki gazı alıp bir kapta alelade karıştırırsanız, ortaya amonyak çıkmaz. Özellikle azot gazı (N2) eylemsiz bir gazdır, yani kolay kolay tepkimeye girmez. Ä°ki azot atomundan oluÅŸur ve aralarında kuvvetli üç baÄŸ vardır. Bu üç bağın da kırılıp, her bir baÄŸa bir tane hidrojen atomu baÄŸlanmasıyla amonyak oluÅŸacaktır. Üç bağın kırılması 150-250 bar basınç, 400-500 C0 derece sıcaklık ve demir katalizörler yardımı sayesinde olur. Azot baÄŸları koparıldıktan sonra bu baÄŸlara hidrojen baÄŸlanması iÅŸten bile deÄŸildir.Â